Monitoring článků

VLIV ORÁLNÍHO NUTRIČNÍHO DOPLŇKU A ORÁLNÍHO REHYDRATAČNÍHO ROZTOKU NA VYPRAZDŇOVÁNÍ ŽALUDKU A ZATÍŽENÍ SACHARIDY: STUDIE S POUŽITÍM MAGNETICKÉ REZONANCE

Makoto Nakamura, Kanji Uchida, Masaaki Akahane et al.

Studie na dobrovolnících srovnává vyprazdňování žaludku a vývoj glykémií po podání izoosmolárního orálního rehydratačního roztoku s obsahem 1,8% glukózy a elektrolytů a hyperosmolárního orálního nutričního nápoje s 18% glukózou a argininem. Požití čiré tekutiny je dle dostupných doporučení možné do 2 hodiny před anestezií. Roztok s glukózou hydratuje, snižuje pooperační inzulinorezistenci a tlumí pacientův diskomfort způsobený lačněním. Dle výsledků studie byl gastrický reziduální obsah po požití 500 ml rehydratačního roztoku menší než 1 ml/kg po 90 minutách u všech testovaných. Ani u jednoho dobrovolníka po vypití stejného objemu nutričního nápoje neklesl na 1 ml/kg ani po 120 minutách. Glykémie stouply po obou roztocích, po rehydratačním roztoku však do 120 minut klesly na předchozí hodnoty, zatímco po nutričním nápoji přetrvávaly vyšší hodnoty i po 120-té minutě. Výsledky možno extrapolovat na pacienty jen s určitým omezením, a to po zohlednění vlivu předoperační anxiety, vlivu komorbidit, eventuálně cirkadiální variability na žaludeční pasáž.

Anesthesia and analgesia, 2014, XX: 1 – 6

Rating:

Téma: 4
Přínos/převratnost: 4
Impact: 5
Zpracování: 4
Abstrakt: 3

80%

duben

2014