Monitoring článků

Transkutánní měření CO2 u ovoce, zeleniny a lidí: prospektivní observační studie

Anthony A. Sochet, Stacey K. Bessone et al.

Transkutánní měření CO2 (TcCO2) je často používanou modalitou při současném měření arteriálních krevních plynů u kriticky nemocných dětí i dospělých. Data z neinvazivního měření TcCO2 pomáhají při rozhodování o nastavení mechanické ventilace, odhadu metabolické spotřeby a určení adekvátní tkáňové perfúze. Tato prospektivní, observační nezaslepená kohortová monocentrická studie zahrnula různé druhy ovoce a zeleniny. Ve funkci lidské kontrolní skupiny působili intenzivisté a sestry pediatrického oddělení.

Výsledky: TcCO2 bylo měřitelné u všech zkoumaných druhů kromě batátů. Střední hodnota TcCO2 pro lidskou kontrolní skupinu byla [4.34 ±0.37 kPa (32.6±2.8mmHg)] vyšší než u jablek [3.09±0.19 kPa (23.2±1.4mmHg), P<0.01], banánů [2.73±0.28 kPa (20.5±2.1mmHg), P<0.01] a limetek [2.76±0.52 kPa (20.7±3.9mmHg), P<0.01] ale bez rozdílu k avokádům [4.29±0.44 kPa (32.2±3.3mmHg), PĽ0.77] a sladkým paprikám [4.19±1.13 kPa (31.4±8.5mmHg), PĽ0.68].

Závěr: Autoři nenašli kořenovou ani hlízovou zeleninu, která by vydávala podobné hodnoty TcCO2 jako zdravý člověk. Některé ovoce produkuje TcCO2, ale v menší míře, než kontrolní lidská skupina.

Eur J Anaesthesiol 2019; 36:1–7

Transkutánní měření CO2 u ovoce, zeleniny a lidí: prospektivní observační studie
Rating:

Téma: 3
Přínos/převratnost: 4
Impact: 4
Zpracování: 4
Abstrakt: 4

76%

září

2019