Monitoring článků

Efekt vyššího a nižšího podávání proteinů u kriticky nemocných pacientů: systematický přehled a meta analýza

Zheng‑Yii Lee, Cindy Sing Ling Yap, M. Shahnaz Hasan, et al.

Tento systematický přehled a meta analýza randomizovaných kontrolních studií si dala za cíl porovnat efekt vysoko a nízko proteinového příjmu (s podobným energetickým příjmem) na klinické a na pacienta orientované outcomy u kriticky nemocných dospělých pacientů.

Výsledky: Celkem bylo zavzato 19 studií, zahrnující 1371 pacientů. Z toho v 16 byla primární cestou podávání proteinů enterální výživa. Intervence trvala od 3 do 28 dnů. V 11 studií byla popsána nutrice založená na hmotnosti pacienta. Celkový příjem proteinů  a energie při vysokoproteinové dodávce a nízkoproteinové dodávce byl 1.31 ± 0.48 vs. 0.90 ± 0.30 g/kg a 19.9 ± 6.9 versus 20.1 ± 7.1 kcal/kg. Množství proteinů nemělo vliv na celkovou mortalitu pacientů mortality [RR0.91, 95% CI 0.75–1.10, p = 0.34]. V 5 studiích vyšší přísun proteinů signifikantně snížil ztrátu svalů (MD −3.44% na týden, 95% CI −4.99 až −1.90; p < 0.0001).

Závěr: U kriticky nemocných pacientů neměl vysoký příjem proteinů vliv na zlepšení klinického outcomu. Je třeba dalších randomizovaných kontrolních studií k potvrzení atenuace ztráty svalové hmoty při vysokém příjmu proteinů.

Lee et al. Crit Care (2021) 25:260

Efekt vyššího a nižšího podávání proteinů u kriticky nemocných pacientů: systematický přehled a meta analýza
Rating:

Téma: 5
Přínos/převratnost: 4
Impact: 5
Zpracování: 4
Abstrakt: 4

88%

srpen

2021