Monitoring článků

Enterální výživa a permisivní underfeeding u kriticky nemocných

Yaseen M. Arabi, Abdulaziz S. Aldawood, Samir H. Haddad et al

Adekvátní nutriční kalorický příjem u kriticky nemocných zůstává nejasný. Autoři srovnávali efekt restrikce non-proteinové složky výživy (permisivní underfeeding) ve srovnání se standardní enterální výživou na 90-denní mortalitu kriticky nemocných. Denní doporučený příjem proteinů byl dosažen.Celkem studie probíhala v 7 centrech a bylo zařazeno 894 kriticky nemocných pacientů, kteří byli randomizováni do skupiny s permisivním underfeedingem (enterální příjem 40-60%) či do skupiny se standardní terapií (70-100%) po dobu do 14 dnů při dodržení příjmu proteinů u obou skupin. Primárním outcome byla 90-denní mortalita. 90-denní mortalita byla srovnatelná u obou skupin: permisivní underfeeding 121 z 445 (27,2%) a ve standardní skupině 127 z 440 (28,9%). Nebyly detekovány žádné nežádoucí účinky, které by se lišily v jednotlivých skupinách. Nebyl detekován signifikatní rozdíl mezi skupinama v toleranci enterální výživy, incidenci průjmu, nozokomiálních infekčních komplikací nebo délce pobytu na ICU.

Závěrem: enterální výživa s dodáním středního množství nonproteinové energie u kriticky nemocných nebyla asociovaná s redukci mortality ve srovnání s kontrolní skupinou se standartní terapii.

May 20, 2015DOI: 10.1056/NEJMoa1502826

Enterální výživa a permisivní underfeeding u kriticky nemocných
Rating:

Téma: 4
Přínos/převratnost: 3
Impact: 5
Zpracování: 4
Abstrakt: 3

76%

květen

2015