NOVÉ interaktivní algoritmy AKUTNĚ.CZ 2023 - vol.1

Portál AKUTNĚ.CZ pro vás v roce 2023 připravuje opět spoustu nových interaktivních algoritmů. První dva v tomto roce vznikaly v rámci předmětu Samostatná práce na Lékařské fakultě Masarykovy univerzity ještě v roce 2021/22 a podílely se na nich týmy 3  lékařů a 4 studentů. Za celý tým portálu AKUTNĚ.CZ vám přejeme veselé Velikonoce!

Všechny algoritmy také prošly recenzním řízením odborníkem na danou problematiku. 

Ponořte se do nových virtuálních případů z klinické praxe! Zde jsou nové interaktivní algoritmy roku 2023:

Tonutí dítěte pod ledem

prof. MUDr. Petr Štourač, Ph.D., MBA, MUDr. Tereza Kramplová, Jiří Klinkovský, Lucie Marethová

V algoritmu vás seznámíme s případem dvou chlapců, kteří se probořili na zamrzlém rybníce. Projdeme si postup od laické první pomoci až po péči na urgentním příjmu s využitím různých metod dosažení normotermie. Seznámíme se se specifiky tonutí v ledové vodě. Téma bylo inspirováno případem dětí ze Žamberku, pod kterými se prolomil led v březnu 2021.

 

Diseminovaná intravaskulární koagulace (DIC)

MUDr. Hana Harazim, Ph.D., Matúš Surovčák, Tomáš Bystrický

Diseminovaná intravaskulární koagulace je velice obávaným získaným stavem, který se vyznačuje generalizovanou a špatně kontrolovatelnou koagulaci v periferní cirkulaci s následnou konzumpční koagulopatii. Kvůli svým nespecifickým projevům a často fulminantnímu průběhu patří k závažným život ohrožujícím stavům s vysokou mortalitou. V našem algoritmu se podíváme na některé z projevů této nemoci a seznámíme s využitím viskoelastických metod v diagnostice i optimalizací transfúzní a hemostatické terapie.

 


9. 4. 2023 ...sejdeme se u algoritmů...
virtuální pacient
interaktivní algoritmus
scénář
serious game
Zpět