Reportáž z 33. Pelikánova semináře horské medicíny

Vydejte se s námi na výlet do podhůří Orlických hor, vlak zastaví ve stanici Jablonné nad Orlicí. V místním hotelu Filipinum se z pátku na neděli 3. - 5. listopadu 2023 sešlo více než sedm desítek nadšenců do horské medicíny, aby se zúčastnili již 33. ročníku Pelikánova semináře.

Akce je každoročně pořádána Společností horské medicíny ve spolupráci s Českým horolezeckým svazem. V naší reportáži Vám z víkendu představíme to nejzajímavější.

PÁTEK 3. 11.
Slavnostní zahájení semináře, cestovatelské přednášky

Po slavnostním zahájení semináře paní doktorkou Lenkou Horákovou následoval blok cestovatelských přednášek. Z upršeného pátečního večera jsme se tak alespoň v myšlenkách přenesli do horkého a suchého podnebího střední Asie a na hřebeny Fanských hor s Jakubem Teplým. V druhé přednášce jsme na lyže nasadili pásy a vydali se společně s Jitkou Růžičkovou na několikadenní skialpový přechod v Britské Kolumbii, Icefall Traverse.

SOBOTA 4. 11.
Aplikace Záchranka, workshopy a hypotermie

Ze sobotního programu bychom vyzdvihli přednášku Filipa Maleňáka, autora a hlavního vývojáře aplikace Záchranka. V prezentaci nám představil novinky, na kterých se svým týmem momentálně pracuje, a na které se můžeme jako uživatelé aplikace od letošní zimy těšit. Hlavním tématem přednášek v dopoledním bloku pak byla problematika pobytu žen a dětí na horách. Po obědové pauze už na nás čekaly dva přichystané workshopy. Prvním z nich byla Zástava krvácení pod vedením leteckého záchranáře Martina Honzíka. Vyzkoušeli jsme si nasazení škrtidla, naučili se správnou techniku jeho zafixování a zjistili, co všechno se dá jako improvizované škrtidlo v terénních podmínkách použít. V druhém workshopu jsme se s horskou vůdkyní Marií Lollok Klementovou věnovali tématu E- hory, možnostem plánování túr a jejich postprocessingu. Později se paní doktorce Janě Kubalové podařilo rozproudit diskuzi a účastníky semináře aktivně zapojit do hlasování o správném postupu v řešení hypotermie. Zábavnou formou jsme se tak
dozvěděli up-to-date pohled na hypotermii a nová doporučení v její léčbě. Ve večerní části programu nás Marie Lollok Klementová provedla Nepálem a podělila se s námi o zajímavou kazuistiku omrzlin z její poslední expedice. S Jiřím Janákem jsme o chvíli později vyšplhali až na vrchol Alpamayo v jihoamerickém Peru, a sobotní program uzavřel Martin Kulíšek se svým povídáním o kouzelném Grónsku.


Neděle 5. 11.
SIMU, úrazy na horách a zásady správné preaklimatizace

V neděli byl prostor věnován sněžné slepotě a její prevenci, úrazům v horolezectví a cyklistice, lavinám v uplynulé zimní sezóně a zásadám správné preaklimatizace. Následovala kazuistika Jany Kubalové o resuscitaci na ferratě, po níž přišla řada na nás. V přednášce s názvem ‘Simulační centrum, součást moderního studia medicíny’ jsme představili základní principy simulací, podělili se o naše dosavadní zkušenosti z výuky, a v neposlední řadě také uvedli nabídku kurzů, do kterých se účastníci semináře mohou zapojit. Poprvé jsme si tak díky této příležitosti mohli vyzkoušet prezentování a aktivní účast na semináři. Tímto bychom chtěli poděkovat vedení SIMU a Nadačnímu fondu AKUTNĚ.CZ za projevenou důvěru a za možnost se Pelikánova semináře zúčastnit.

Poděkování patří také Společnosti horské medicíny a jejím členům za poskytnutý prostor pro naši prezentaci a za přátelskou atmosféru během celého víkendu.

 


14. 11. 2023 ... sejdeme se na AKUTNĚ.CZ
Pelikánův seminář
horská medicína
reportáž
Zpět