Přednáška hostujícího profesora Christophera Hondy: Peripheral Opioid Analgesia

Lékařská fakulta MU zve na přednášku profesora Christophera Hondy s názvem Peripheral Opioid Analgesia, která se uskuteční dne 21. 10. 2019 v 17:15 v Aule 22 v Univerzitním kampusu Bohunice. 

Profesor Honda působí na Department of Neuroscience University of Minnesota a přijal pozvání přednosty Anatomického ústavu LF MU Marka Joukala na pozici hostujícího profesora. Je předním odborníkem na elektrofyziologii se zaměřením na periferní mechanismy nocicepce a opioidní analgézii.

Opioidy byly tradičně považovány za klasická analgetika působící v centrálním nervovém systému. Avšak poslední studie prokázaly, že za určitých podmínek opioidy účinkují přes své receptory také v periferním nervovém systému. Takto působící opioidní analgetika mají velký potenciál k tlumení lokalizované bolesti bez nežádoucích účinků, které obvykle doprovázejí centrálně zprostředkovanou opioidní analgezii. Profesor Honda ve své přednášce shrne vlastní studie demonstrující přímé působení opioidních sloučenin na periferní terminály receptorů bolesti za podmínek zánětu a poškození tkáně.


15. 10. 2019 ...sejdeme se v UKB...
prof. Honda
opioid
analgesia
Zpět