NOVÉ interaktivní algoritmy AKUTNĚ.CZ 2022 - vol.2

Portál AKUTNĚ.CZ vám v průběhu léta přináší druhou dávku tentokrát 3 zbrusu nové algoritmy, které vznikly během školního roku 2021/2022. Doplní tak kolekci dalších 5 dosud zveřejněných letošních algoritmů. Na jejich tvorbě, která trvala devět měsíců, se v rámci předmětu Samostatná práce na Lékařské fakultě Masarykovy univerzity podílely týmy 18  lékařů a 20 studentů.

Všechny algoritmy také prošly recenzním řízením odborníkem na danou problematiku. Tvorba algoritmů byla, stejně jako vše ostatní, ovlivněna celosvětovou pandemií. Tvůrčí týmy vše zvládly na výbornou, přestože byl do značné míry omezen osobní kontakt. Těšíme se na příští rok, další algoritmy a na vás, příznivce portálu AKUTNĚ.CZ. Tentokrát snad již v tradičním tvůrčím procesu.

Ponořte se do nových virtuálních případů z klinické praxe! Zde jsou 3 nové interaktivní algoritmy roku 2022:

Uštknutí hadem

MUDr. Vladislav Nezval, MUDr. Hana Harazim, Ph.D., Jiří Holek, Barbora Zubíková

Uštknutí jedovatým hadem je ve vyspělých zemích spíše okrajové téma, přesto se i u nás můžete s takovýmto hadem v přírodě setkat. Naopak v rozvojových zemí se jedná o časté zranění, které si ročně vyžádá desítky tisíc obětí v souvislosti s nedostatečnou infrastrukturou a obtížně dostupnou zdravotní péčí. Nedílnou skupinou pacientů jsou také chovatelé exotických hadů. Tento algoritmus Vás provede krok za krokem dvěma scénáři uštknutí a pomůže Vám zorientovat se v obecně rozšířených mýtech o péči o takto zasaženého pacienta.

Etika resuscitácie

prof. MUDr. Petr Štourač, Ph.D., MUDr. Jana Djakow, Ph.D., Viktória Kubranová, Patrik Šamaj

Nie vždy sa dĺžka života rovná jeho kvalite. Pri premýšľaní o oživovaní závažne chronicky chorého pacienta je vhodné položiť si otázku, či život po resuscitácii bude preňho dostatočne hodnotný. Je dôležité, aby si na túto otáuku mohol odpovedať sám pacient. To je možné vďaka spoločnému rozhovoru o cieľoch liečby a predbežnému plánovaniu zdravotnej starostlivosti. Tento algoritmus vás prevedie celým procesom od diagnostiky závažného chronického stavu pacienta až po okamih jeho smrti. Bližšie sa téme venuje stránka https://www.cestadomu.cz/.

Polytrauma dítěte

MUDr. Martina Klincová, MUDr. Lucie Štětková, Anna Černohorská, Veronika Molnárová

Dětské polytrauma je život ohrožující stav, který může v praxi potkat kteréhokoliv lékaře. V našem algoritmu jsme vymodelovali situaci, na které si krok po kroku ukážeme, jak se v takovém prípade zachovat. Zaměříme se na první pomoc na místě nehody, jak postupovat při rozvinutém hypovolemickém šoku a život ohrožujícímu krvácení a následně jak probíhá damage control surgery u dětských polytraumat.


23. 7. 2022 ...sejdeme se u algoritmů...
virtuální pacient
interaktivní algoritmus
scénář
serious game
Zpět