Monitoring článků

Káva, kofein a zdraví

Rob M. van Dam, Frank B. Hu, Walter C. Willett

Cílem tohoto článku je podat souhrnný přehled o zdrojích kofeinu, jeho metabolizmu a pozitivních či negativních účincích na jednotlivé orgánové systémy včetně vlivu na těhotenství. Klíčovou ve výzkumu kávy a kofeinu se zdá být přítomnost stovky dalších biologicky aktivních fytosloučenin v kávě (polyfenoly, alkaloidy hořčík, vitamin B3 – niacin a další). Látky obsažené v kávě mohou snižovat oxidační stres, zlepšovat střevní mikrobiom a upravovat metabolismus glukózy a tuků. Proto by měly být výsledky studií o kávě a dalších zdrojích kofeinu interpretovány s opatrností, neboť účinky těchto přírodních zdrojů kofeinu nemusejí být způsobeny samotným kofeinem.

Závěr: Velké množství poznatků naznačuje, že konzumace kávy s obsahem kofeinu nezvyšuje riziko rakoviny ani kardiovaskulárních chorob. Ve skutečnosti konzumace 3 až 5 standardních šálků kávy denně (235 ml na šálek) je spojeno se snížením rizika některých chronických chorob. Nicméně denní vyšší dávky kofeinu mohou být pro zdraví škodlivé. Jako maximum je pro dospělého doporučováno 400 mg/den, pro těhotné a kojící ženy jen 200 mg/den. Na základě současných poznatků nelze konzumaci kofeinu či kávy přímo doporučit k prevenci chorob, ale pro zdravou dospělou populaci, vyjma těhotných a kojících žen, může být střídmá konzumace kávy či čaje součástí zdravého životního stylu.

N Engl J Med 2020;383:369-78. DOI: 10.1056/NEJMra1816604

Káva, kofein a zdraví
Rating:

Téma: 5
Přínos/převratnost: 4
Impact: 5
Zpracování: 3
Abstrakt: 3

80%

srpen

2020